Sent fredag aften kom beskeden  – Stockholm Arlanda lufthavn og Oslo Gardermoen lufthavn er blevet godkendt til US pre-clearance. Det indebærer at fuld amerikansk grænsekontrol vil ske på Arlanda/Gardermoen ved rejse fra Stockholm/Oslo til USA og at passagerene ved ankomst behandles næsten som indenrigspassagerer, uden behov for at passere grænse- og toldkontrol.

– Med US pre-clearance styrkes Stockholm Arlanda Airports rolle som en hub for luftfarten i Skandinavien. Vores ansøgning har fået stor støtte fra både regeringen og erhvervslivet og vi sætter nu alle kræfter ind for at tiltrække flere direkteruter, siger Torborg Chetkovich, koncernchef i Swedavia som har ansvaret for Stockholm Arlanda Airport.

Næste skridt bliver en nærmere diskussion med de amerikanske myndigheder om hvordan det bliver i praksis. Det er allerede nu klart at det bliver underetagen af F-fingeren i Terminal 5 på Arlanda Lufthavn som skal anvendes til US pre-clearence. Sweavia forventer at det vil tage mellem 12 og 18 måneder før ombygningen af F-fingeren er slutført.