Paris Charles de Gaulle har længe været en af de mindst vellidte lufthavne i Europa blandt skandinaviske rejsende – og ikke mindst hvis besøget inkluderede et flyskifte.

Men nu man noget ved det, der sker mange gode forbedringer og målet er også at ændre på opfattelsen af lufthavnen generelt.

Lad os sige som det er: mange af os der rejser meget har nok bevidst prøvet at undgå CDG hvis nu ikke var nødt til at bruge den.Mærkelige informationstavler, lange afstande og generelt kedelige omgivelser er nogle af de ord mange har brugt om lufthavnen.

IMG_1333

“Nej vi har da bestemt ikke været en fantastisk lufthavn, men nu gør vi noget ved det” fortæller Jean-Paul Claret som er kommunikationsansvarlig for Air France i Paris. “Målet med alt det vi sætter gang i nu er at få de rejsende til at bevidst vælge os, ikke vælge fra”.

IMG_1335

Charles de Gaulle er en enorm lufthavn! Målt i kvadratkilometer en den ca. 1/3 af hele Paris centrum, og i Europa er den næst størst efter Frankfurt.
På verdensplan ligger den på en imponerende 8. plads målt i antal ruter ud af samtlige terminaler.

IMG_1325

“Vi prøver virkelig at ændre den generelle opfattelse af os” siger Jean-Paul Claret. “Vi har trods alt fire landingsbaner sammenlignet med f.eks London
Heathrow som kun har to. Har vi ikke alle brugt tid på at vente oppe i luften for at få lov til at lande der” siger han med et lille smil.

IMG_1330

“Tidligere i år kunne vi fejre 20-årsjubileum som Air France-hub, og når vi kigger på det antal forbindelser vi har, er billedet godt set fra vores synsvinkel.
Som medlem af Skyteam tilbyder vi 25.000 afgange om ugen. Lufthansa har 14.000 fra Frankfurt og British Airways 7.000 fra Heathrow.

IMG_1323

Men lad os nu kigge på hvad man har gjort! Man har f.eks samlet alle afgange med Air France og KLM til den østlige del af lufthavnen, dette for at skære i transittiderne og de tidligere så lange gåture. Hvis man skal igennem en sikkerhedskontrol, vil man aldrig blive udsat for flere end en enkelt. Rejsende indenfor Schengen kan gå direkte fra gate til gate. For fire år siden kunne man konstatere, at hele 6% af alle rejsende ikke nåede sit næste fly grundet den usle logistik og de lange afstande – nu er man nede på under 1%.

Et eksempel på hvordan man forbedret tingene, er at Air France flyver på langdistance fra terminal 2E, afgange indenfor Schengen er fra 2F og 2G er for kortere ture indenrigs og i regionen.
Alt dette betyder naturligvis at tingene glider nemmere. Tidligere skulle vi som kom fra et Schengen-land igennem to sikkerhedskontroller, men nu bliver man sluset forbi kontrol nummer to. Dette hjælper meget på transfertiderne.
“Vi må indrømme, at det var “a little bit crazy” fra tid til anden tidligere siger Jean-Paul Claret.

IMG_1328

Man har bygget og møbleret om en del i i løbet af processen, og så har man set til at få mere personale ved sikkerhedskontrollerne. De transfertider man nu arbejder med, er at en time er nok hvis man skal skifte fra eller til en langdistanceafgang, og 45 er nok hvis man skal skifte mellem europæiske destinationer.
Informationen og skiltene er blevet strammet op, der er kommet en række nye skranke for check-ind og ikke mindst et nyt, automatisk tog som effektivt kan transportere de rejsende mellem de forskellige terminaler.

IMG_1331

IMG_1329

IMG_1334

Hvis man skal ærlig, er der stadig store dele af lufthavnen som ikke er af højeste standard – endnu! – men lad os håbe, at forandringens vinde også når over til de områder. Lad os se.
Her hos BusinessClass synes vi da bestemt, at det er positivt at CDG indrømmer sine problemer og gør noget ved dem. Det vi så denne gang betyder væsentlige forbedringer for de fleste rejsende, og lad os håbe på, at hele CDG en dag bliver løftet til dette niveau.

Hvis du har sjove (eller måske ikke så sjove) erfaringer fra CDG: del dem gerne med os i kommentarfeltet.

IMG_1336