Der sker meget hos Finnair i løbet af efteråret og vinteren. Ikke nok med at det nye koncept “Sky Bistro” introduceres på economy class i Europa, der sker også ændringer på på langdistanceruterne. Vi fik en gennemgang af ændringerne af Maarit Keränen, Head of Service Concept hos Finnair – og ansvarlig for alt hvad der tilbydes ombord. 

Gratis mousserende vin og ny snack i economy class på langdistanceruterne 

En interessant nyhed er at mousserende vin indføres på economy class på langdistanceruterne. Tidligere har det været muligt at købe champagne fra serveringsvognen, men det mousserende vin bliver gratis. Ifølge Finnair bliver det en Prosecco der bliver serveret. Øl samt rød- og hvidvin vil forbliver gratis på økonomiklasse.

En mid-flight snack bliver også introduceret på langdistanceruterne, snacken skal serveres mellem de ordinære måltider og er også en del af billetprisen. Snacken vil varierer en del afhængig af rute og tid på dagen, men kan eksempelvis være en sandwich eller nudler.

Et nyt vinsortiment introduceres også på økonomiklasse, fremover vil Finnair serverer vin fra helflasker istedet for at tilbyde små flasker. Dels fordi man synes det er mere elegant og dels fordi det medfører en vægtbesparelse.

Finnair afslører også at et nyt udvalg af madretter på økonomiklasse vil blive introduceret i januar 2015.

Finnair new catering

Forandringerne i Finnairs økonomiklasse på langdistanceruterne

Foto: Jacob Molin

Sky Bistro – Nyt koncept i economy class på Europaflyvninger

I løbet af efteråret introducerer Finnair sit nye servicekoncept på økonomiklasse som  man har valgt at kalde “Sky Bistro”. Dette indbærer at de snacks som tidligere er blevet serveret på Europaflyvninger med en flyvetid på mere end to timer erstattes af en cafévogn. Desuden bliver der mulighed for at forudbestille mad, såvel sandwicher som kolde snacks og rigtige varme retter.

Finnair new catering

Menuen i Finnairs Sky Bistro

Foto: Jacob Molin

Man bestiller online på Finnaris hjemmesiden, hvor der er mulighed for at bestille hvad som helst fra den ganske omfattende menu. Der vil også altid være et mindre sortiment i salgsvognen ombord, altid en slags sandwich der vil varierer mellem de 9 varianter ugentligt.

Kaffe, the, vand og blåbærdrik vil fortsat blive serveret gratis på alle flyvninger i økonomiklasse.

Mere information om Sky Bistro findes i denne artikel.

Finnair new catering

Dele af udbudet i Finnairs Sky Bistro

Foto: Jacob Molin

Ændringer i serveringen på business class

På business class gøres der også visse forandringer. Der er sammensat nye menuer i samarbejde med flere berømte finske kokke. Som supplement til de nye menuer har man også frembragt en ny cocktailliste.

På langdistanceruterne ændres der på det andet måltid i business class, dette bliver fremover “on demand” – man får fremover flere valgmuligheder og kan selv bestemme hvornår man vil spise.

Den opmærksomme passager vil nok noterer at der er sket en del ændringer i drikkevarerudbudet ombord. Eksempelvis har Finnair byttet champagne, Joseph Perrier er blevet serveret i årtier, men er nu erstattet af Nicholas Feuillate. Dette har en naturlig forklaring, Finnair har fået en ny ansvarlig for vin og drikkevarer der har gjort en totalgennemgang af sortimentet. Det er også denne person der står bag de nye tiltag på økonomiklasse med vin fra helflasker og gratis mousserende vin.

På business class indenfor Europa bliver der ikke de store forandringer, varm mad vil fortsat blive tilbudt på længere flyvninger. De undersøgelser Finnair har foretaget viser at de fleste er meget tilfredse med det nuværende koncept og derfor har man valgt at beholde det. Der findes heller ingen planer om at indføre flere valg af hovedret.

Planer om at afskaffe business class indenfor Europa findes ifølge Finnair ikke og den måske vigtigste anledning hertil er transfer trafikken. En stor del af passagererne der rejser med Finnair i Europ skal videre til Asien og det vil helt enkelt blive for stort et spring fra business class på langdistanceruterne til premium economy (eller lignende) på Europaflyvningerne.

Porcelæn og tekstiler Marimekko

Tidligere på året indledte Finnair et samarbejde med designhuset Marimekko. To fly blev malet med Marimekkos design, det ene, en Airbus A340, med Maija Isolas berømte blomsterdesign fra 1964. Samarbejdet vil fremover også kunne mærkes i kabinen da Finnair vil anvende porcelæn og tekstiler designet af Marimekko.

Porcelænet er endnu ikke helt på plads, men Finnair håber på at hele porcelænsserien vil kunne tilbydes ombord fra begyndelsen af 2015. Indtil videre må vi klare os disse af billeder af det som venter.

Finnair new catering

Finnairs nye porcelæn fra Marimekko

Foto: Jacob Molin

Finnair new catering

Finnairs nye porcelæn fra Marimekko

Foto: Jacob Molin

Vinglas eller ej i business class

Vi spurgte også hvordan det bliver med vinglas ombord. I dag findes der kun to typer af glas i business class – en lidt højere variant (som ses på billedet for oven) der anvendes til alle drikkevarer i forbindelse med måltidsserveringen, samt en lavere variant der anvendes til eksempelvis likører. Glassene kommer fra Iittala og er af typen Ultima Thule og er oprindeligt designet til Finnair af Tapio Wirkkala i år 1968. Champagne og vinglas findes ikke i dag, istedet anvendes det høje glas også til vin og champagne, noget som flere passagerer har påpeget.

Vi spurgte Maarit Keränen om dette og hun var vel bekendt med situationen. Der findes ingen tilstrækkeligt gode vinglas i Ultima Thule-serien, det vinglas der findes har en for smal fod hvilket gør det højst upraktisk at anvende i et fly-miljø hvor der kan forekomme turbulens. Finnair valgte derfor ikke at købe vinglasset. Diskussionen går på om man eventuelt skal have et andet vinglas ( og måske også et champagneglas) fra en anden glasserie men synspunkterne internt i Finnair er delte og man har endnu ikke taget en beslutning.