Planerne har været der længe og spekulationerne har været mange omkring en potentiel “olierute” mellem Skandinavien og USA. Nu bliver det altså en realitet. Til efteråret åbner SAS en direkte rute mellem Stavanger på Norges vestkyst og Houston i Texas, USA. Det bliver en all-business class rute som vil blive trafikeret med en Boeing 737 indlejet af Privatair. Flyet, som har plads til 44 passagerer, vil dog blive malet i SAS egne farver.

Trafikstart bliver den 20. august og ruten bliver trafikeret alle dage i ugen med undtagelse af lørdag. Afgang fra Stavanger bliver kl. 16:00 med ankomst i Houston kl. 10:40. I den anden retning bliver det afgang kl. 21:35 med ankomst i Stavanger kl. 14:20. Der findes tilslutninger fra blandt andet København, Oslo, Bergen og Aberdeen. Flyvetiden bliver 10 timer og 40 minutter til USA og 9 timer og 45 minutter tilbage til Stavanger. Afgangene er de sidste der er i begge retninger, hvilket indebærer at man kan få en fuld arbejdsdag i enten Stavanger eller Houston inden afgang. Også fra flere andre skandinaviske byer vil der være muligt at spare nogle timer på turen til og fra Houston.

Flyet, en Boeing 737-700 lejes af schweiziske Privatair og har 44 sæder fordelt på 11 rækker i en 2-2 konfiguration. Der er tale om såkaldte angle-flat businesssæder. Alle sæder har desuden eget eludtag. Kabinepersonalet vil hovedsagligt være fra Privatair, men det er tanken at der skal være noget skandinavisktalende personale ombord. De præcise detaljer er endnu ikke helt på plads.

SAS Privatair business class seat

Sædet Stavanger-Houston

Photo: SAS

Servicen ombord vil bestå af champagne, vand eller juice før afgang. Efter start tilbyde cocktails fuldt af en trerettes menu med mulighed for at vælge mellem 3 forskellige hovedretter. På flyvningerne fra Houston til Stavanger vil der også være et koldt alternativ. Før landing i Houston tilbydes en kold anretning og før landing i Stavanger tilbydes morgenmad. Mellem måltiderne finder der sandwicher, frugt, snacks samt kolde og varme drikke.

Boeing 737 flyet har ikke noget traditionelt underholdningssystem, istedet tilbydes alle passagerer en iPad med mere end 35 film, dokumentarer, TV-programmer samt flere timers musik og en anti-stress kanal “Mediatainment”

Privatair Boeing 737-800

Privatair Boeing 737-700

Photo: Lars Steffens

SAS tror at der findes et stort marked for den linje. 424 firmaer i Stavangerregionen blev spurgt hvoraf 47% i olie- og gasindustrien. Houston kom på førstpladsen blandt ønskedestinationerne fra Stavanger, 44% af firmaerne svarede at de rejste til Houston. Blandt de største firmaer forventer 35% at øge deres rejseaktiviteter med mellem 5 og 25% indenfor de nærmest år.

Idag åbnedes desuden en helt ny fast-track gennem sikkerhedskontrollen  i Stavanger Sola lufthavnen. Ifølge lufthavnschefen har man også en lounge til udenrigspassagerer på tegnebrættet som forventes at åbne i år 2015