Hvis man er en af dem der flyver ofte, er det de små detaljer, der kan gøre hele forskellen.

Lidt ekstra benplads, lidt bedre eller mere personlig service eller lidt højere kvalitet på det man kan spise og drikke kan betyde meget.

Når man flyver i premiumklassen er en af fordelene at man ofte kan drikke forholdsvis gode vine – og så er der jo det med champagne, som altid har været en del af oplevelsen når man skal flyve i business eller first class.

Men læg venligst mærke til, at den champagne som smager fantastisk nede på landejorden ikke altid er det bedste valg i 10.000 meters højde. Vores smag og lugtesansen opfører sig anderledes, og det har med det tryk som er i kabinen at gøre. Det er mest vores opfattelse af salt og sødt som påvirkes. Sure, bitre og umamiagtige nuancer påvirkes næste ikke. Derfor er det ofte et godt valg, at pege på den champagne som har en lidt stærkere smag – eller sagt på en anden måde: den champagne som smager mere af det den jo er lavet af: druer.

Vi har kigget på seks af verdens bedste flyselskaber, og på hvilken slags champagne de serverer. Skål!

British Airways

BA blev for kort tid siden udnævnt til at have den bedste service på first class i Europa – den pris vandt de på World Travel Awards 2016. Når man flyver med selskabet (vi sidder helst i en af deres 787-9 Dreamliner) og flyver i premiumklassen serveres man den ofte undervurderede Laurent-Perrier Grand Siècle.

Laurent-Perrier Grand Siècle - in a replica of a 17th Century bottle

Laurent-Perrier Grand Siècle – i en kopi af en flaske fra 1800-tallet

Photo: Laurent-Perrier

Champagnen serveres også ofte hos Swiss og fra tid til anden også hos Lufthansa (men Lufthansa lader til at kunne lide Krug Grand Cuvée bedre). Denne cuvee (eller blandingen) er resultatet af tre af champagnehusets tidligere årgange. Farven er ofte dyb for at være en champagne: honningfarvet eller hasselnødsfarvet, og smagen er kompleks. Champagnener også tilgængelig i British Airways Concorde Room på Heathrow, og hvis du har adgang til Galleries First Lounge på Heathrow eller på Gatwick, kan du også smage den der.

Singapore Airlines

Singapore Airlines er berømt for sine premiumprodukter, og dette er også gældende for de champagner de serverer. Det er den eneste flyselskab som tilbyder både Dom Perignon 2004 og Krug Grand Cuvee, to af de mest prestigefyldte champagneflasker overhoved.

Krug Grand Cuvee

Krug Grand Cuvee

Photo: Krug

Krug Grand Cuvee lagres på fade af eg, og det er derfor smagen bliver så rig og kompleks. Når vi taler om Dom Perignon 2004 vil vi gerne fortælle, at du kan nyde den uden begrænsninger hvis du bestiller en Suite i en af selskabets A380. Men heldigvis kan du også bestille den hvis du flyver i first class med Singapore Airlines og i loungerna på Heathrow och Changi – men kun hvis du kan fremvise den rette billet.

Qatar Airways

Nu hvor vi taler om at drikke noget godt oppe i luften, synes vi at Qatar Airways har sat standarden lidt højere end normalt. Man har lavet en yderst elegant bar på den øverste etage i sine A380: baren er stor og åben for rejsende i business og first class. Og hvad man kan få? Udvalget er godt: Krug Grand Cuvée,  Taittinger, Billecart-Salmon og Drappier Rose.

Qatar Airways' bar on the upper deck of its A380

Qatar Airways bar på den øverste etage

Photo: Qatar Airways

Qatar har kun otte sæder i sin first class, og det er det mindste first class i en A380 vi kender. Bagagerummene over sæderne er blevet fjernet i denne del af kabinen, og det giver naturligvis en endnu mere rummelig fornemmelse. Qatar Airways serverer Krug Grande Cuvée i sin Al Mourjan Lounge i Doha – måske godt at vide.

Etihad

De Forenede Arabiske Emirater er jo et muslimsk land med en anden tilgang til alkohol, men Etihad har et findt udvalg af kvalitetsvine og champagne. Lige serverer man Billecart-Salmon og Mumm Cuvee R. Lalou.

Mumm Cuvee R. Lalou

Mumm Cuvee R. Lalou

Photo: Mumm

Men det bedste er måske ikke champagnen i sig selv men måden man har valgt at servere den på. Hvis du flyver med Etihad og har penge nok til at bestille din rejse i “The Residence” eller måske i en af selskabets “First Apartments” er din egen butler en del af oplevelsen. Butleren har fået sin uddannelse hos Ths Savoy i London, så mon ikke han eller hun kan håndtere den fine champagne på den bedst tænkelig måde. For dig der vælger at flyve i business class hos Etihad er der også gode muligheder for at nyde et godt glas i luften: besøg baren The Lobby, hvor du sidder godt og kan se f.eks en film eller sport på den store TV-skærm. Vi synes man skal nævne, at Etihad lige som Emirates tilbyder sine premiumrejsende muligheden at snuppe et brusebad i løbet af flyrejsen.

Emirates

Du har måske set TV-reklamen fra flyselskabet med Jennifer Aniston? Den kan vi godt lide. Vi drømmer ellers om at dag kunne få lov til at teste de helt private “First Suites”. Men lad os kigge på hvad man kan få i baren.

Moët &Chandon champagne lounge at Emirates' Business Class Lounge, DXB

Moët & Chandon champagne lounge på Emirates Business Class Lounge, DXB

Photo: Emirates

Før du skal ud at flyve med selskabet kan du drikke flere af de mest eksklusive champagner i loungen: Dom Pérignon Vintage 2005, Dom Pérignon Vintage Rosé 2003 og Moët Hennessy Bollinger La Grande Année Vintage. Emirates tilbyder også sine premiumrejsende adgang til den eksklusive Moët & Chandon Champagne Lounge i sin nye Business Class Lounge i Dubai. Her kan du bestille Moët Impérial, Moët Rosé Impérial, Moët & Chandon Grand Vintage og Moët Nectar Impérial.

Qantas

Når du lægger dig til at sove i din seng i first class-kabinen hos Qantas har du måske allerede smagt på en af de champagner man serverer i luften: Taittinger Comtes og Pol Roger Sir Winston Churchill.

Qantas' First Lounge in Los Angeles

Qantas First Lounge i Los Angeles

Photo: Qantas

Vi kan også fortælle, at man desuden serverer Laurent-Perrier Brut og Nicolas Feuillatte Rose i sin fine First Class Lounge på LAX. 

Det er altid svært at sige hvad der smager bedst, men lad os spørge alligevel: Hvilken er din yndlingschampagne?