Hvis du vil vide hvordan Hemingway boede når han besøgte Venedig, er det hotellet Gritti Palace du skal bo på næste gang du er i byen. I hjertet af Venedig og kun to minutters spadseretur fra St Marcuspladsen ligger nemlig det hotel, som Hemingway kaldte sit andet hjem i Italien. Luksushotellet regnes af mange som det bedste i Venedig, men er ikke så nemt at få øje på hvis man kommer gående – som vi gjorde.

3dede411-adec-49f4-9b76-53ed28f466ac
Et diskret skilt for enden af en rolig sidegade. Hotellets dørmand. Både i den klassiske Riva-stil ligger klar til at transportere hotellets gæster fra den kanal, som ligger ved siden af hotellet.

TheGrittiPalace_Riva
Det er ikke før vi træder ind på hotellet, at vi opdager hvorfor hotellet fortjener sit navn: vi er i en storslået bygning, i et venetiansk palads. Hvis man ankommer til hotellet med båd som de fleste gør, ligger paladset flot sammen med sine også imponerende naboer: the Europa, the Danieli, the Bauer, the Monaco…bygningerne er magnifikke, men ingen af dem lige så flotte som Gritti. Ankomsten og den modtagelse du får på hotellets private brygge er perfekt iscenesat. Det føles som at være med i en film, som at det er teaterkulisser vi står foran. Men det er det ikke, det er ægte.

TheGrittiPalace_ConciergeTeam
Gritti Palace blev oprindeligt bygget som et privat hjem, og i 1600-tallet blev det brugt af den magtfulde doge Andrea Gritti. I løbet af de næste par hundrede år havde huset forskellige ejere, men i 1947 transformeredes bygningen til et hotel i luksusklassen. Paladset blev købt af en italiensk hotelgruppe, som valgte at navngive hotellet efter den oprindelige ejer.

TheGrittiPalace_ExplorersLibrary

I dag er det Starwood Luxury som ejer hotellet, og man er lige færdig med en omfattende renovering, som endte med at koste 60 millioner dollar. Arkitekten bag hed Chuck Chewning. Renoveringen gav hotellet endnu et nøk opad op den internationale luksus- og glamourskala, til glæde både for os gæster og for byen.

TheGrittiPalace_restaurant_Club_Del_Doge
Hotellet har blandt andet en fin restaurant, en legendarisk bar, der er naturligvis værelser og suiter og et “opdagerbibliotek” bare for at nævne nogle elementer. Stilen er generelt original men naturligvis med moderne løsninger. Man har villet bevare den oprindelige venetianske følelse og stil, og vi lægger med en gang mærke til de flotte gulve med de fine mønstre. Væggene er ofte beklædte med stof eller silketapeter, og alle gardiner og andre tekstiler man ser på hotellet føles tunge og af højeste kvalitet – vi er jo i en by, kendt for sin handel med silke i de sidste 500 år. Mange af møblerne er antikke, eller så er de moderne men håndlavede, så de både ligner og føles som den ægte vare. Det føles, som at komme ind i en anden verden og tid.

TheGrittiPalace_VenetianRoom
Værelserne er også hold i den samme traditionelle stil, men alle værelser og suiter er individuelle, både hvad gælder farver, møbler og tapeter. De 10 suiter har fået sine navne efter kendte gæster (tre af dem er forfattere) eller efter personligheder fra Venedigs historie. Suiterne indeholder personlige ejendele eller objekter, som reflekterer suitens navn.

6e777ea9-ea97-433f-8135-1d207c3e3e53

I Hemingwaysuiten er boghylden fyldt op med bøger og ting fra Hemingways univers, og ikke mindst den bog han skrev da han boede på hotellet “Across the river and into the trees”. En fin detalje, er at Hemingways søn har skrevet en personlig hilsen til hotellet i bogen. En fælles nævner for alle værelser og suiter er de eksklusive materialevalg, antikviteterne, kunsten og de fine tæpper og gardiner fra firmaet Rubelli.
Fantastisk – alle badeværelser er i marmor.

08eba7d6-47ea-4d02-aad2-99ea2d8ec1f9

Italienskt helt ud i mindste detalje
Hvis du er minimalist – vælg et andet hotel.
Restauranten er indrettet i herskabelig stil med typiske venetianske lamper, tapeter, gulve og antikviteter. Der er brugt mange penge, og man har ikke gået på kompromis med noget, men den generelle følelse er alligevel varm og hyggelig.
Retterne er typisk italienske, det hele er lavet fra bunden med traditionelle metoder. Man bruger tid og kærlighed på at finde og bruge de rigtige råvarer, og resultatet bliver som det altid har været: perfekt. Ingen moderne tricks eller trendy metoder bliver brugt – det er slet ikke nødvendig.
Grittis kokke er berømte for hotellets risotto.
Vi smagte blandt andet på pasta med årets trøfler og venetiansk kalvelever – det hele smagte fantastisk. Kunsten på væggene på hotellet skal også nævnes. I hotellets bar hænger f.eks tre ægte Pietro Longhi sådan lidt tilfældigt! Baren (Longhi Bar) har fået sit navn efter netop den kunstner som har lavet disse billeder. Baren er lavet som en båd, og man har udgang til Gran Canal med udsigt over til Basilicae di Santa Maria della Salute. Det perfekte sted at nyde en Rossini.

215fb620-9eed-4bca-8997-848d42d41ca0

Ikke helt uventet har hotellet haft en lang række yderst kendte personer som gæster. Kongelige, kendisser, forfattere og kunstsamlere. Vi kunne selv se en hilsen fra Brad Pitt og Angelina Jolie, skrevet på væggen i lobbyen. Men selv om dette hotel primært er for de rige og kendte, vil man bevare sine stærke bånd til den omkringliggende by og byens indbyggere. Man har lavet en “Key Club” som betyder, at man kan besøge  Longhi Bar fra en lille dør direkte fra gaden. Meningen med dette arrangement er at holde fast i den autentiske venetianske følelse og atmosfære. Hotellet skal ikke være en isoleret ø for dem med mange penge, man vil gerne minde om den tid, hvor mange af dem der boede på hotellet ikke var rige men blot forfattere og kunstnere som elskede Venedig. En af disse er naturligvis Hemingway.  Her på Gritti skrev han “Across the river and into the trees” som blandt andet handler om hans dybe forelskelse i Adriana Ivanich, en italiensk adelskvinde som var en del år yngre end Hemingway selv. Parret overnattede mange gange på Gritti.
Gritti er som sagt et af Venedigs fineste hoteller, og prisen reflekterer den standard hotellet har. Men det er ikke uden grund man i princip alle dage kan notere at huset er udsolgt, og mange er de gæster, som vender tilbage igen og igen.
Det som imponerede mest på os var den venlige, hyggelige ja næsten intime stemning de ansatte formåede at fremtrylle. Dette i kombination med hotellets historie, og den tilgang til indretningen man har valgt – ja så har du en fantastisk blanding.
Hvis du er minimalistisk anlagt, er dette ikke et hotel for dig, men hvis du vil forlade denne verden og træde ind i den tid, hvor Somerset Maugham og Hemingway gik på Venedigs gader og pladser, ja så har du fundet dit eget palads i Venedigs hjerte.

Fin de beste priser på The Gritti Palace Hotel i hotelsøget.

 

www.thegrittipalace.com