Senaste nytt

Indvielse af Finnairs nye Premium Lounge i Helsinki – med egen sauna

Redaktionen

Medlem
Onsdag var der et stort indvielsesarrangement for Finnairs nye Premium Lounge i Helsinki Vantaa lufthavn, en tiltrængt nyhed da den nuværende lounge til langdistance passagerer længe har haft kapacitetsproblemer. BusinessClass var til stede ved indvielsen for at se interiøret, prøvesmage maden og ikke mindst være de første til at prøve saunaen.

En ny lounge til guldkortspassagerer som rejser udenfor Schengen


Loungen ligger i non-Schengendelen af Helsinki Vantaa lufthavn, i det som populært kaldes Asienterminalen, et navne der kommer af det store antal destinationer som Finnair trafikerer i Asien afgår fra netop denne terminal. Loungen ligger ved siden af den nuværende non-Schengenlounge og de har en fælles indgang. Finnairs Premium Lounge er tilgængelig for passagerer som er medlemmer i Finnairs bonusprogram, Finnair Plus, på guld eller platinniveau eller har Sapphire eller Emerald status i One World. Adgang gives uanset kabineklasse så længe man har afrejse samme dag med enten Finnair eller et andet One World flyselskab. Passagerer i business class uden statuskort henvises til den almindelige Finnairlounge til højre om receptionen.

Nordisk design inspireret af finsk natur


Loungen er designet af Vertti Kivi fra det finske designfirma dSign Vertti Kivi & Co., det samme firma som har designet Finnairs nye business class og den nye Schengenlounge i Helsinki der skal stå klar senere på året.


Finnair Premium Lounge med Space Alive-konceptet


Indretningen bygger på “Space Alive”-konceptet som Vertti Kivi selv har stået for. Konceptet er bygget omkring anvendelsen af dynamisk lyssætning, farver og sanseindtryk som på forskellig vis skal matche årstiden eller tiden på dagen. I loungen findes flere videoprojektioner som er med til at skabe disse indtryk og som ser forskellige ud afhængigt af hvornår man besøger loungen. Grundtanken er at Space Alive skal være med til at give ro og skabe harmoni. Det er også dette koncept der skal anvendes i kabinerne på Finnairs nye Airbus A350. Den øvrige indretning er designet med fokus på nordisk design og finsk natur. Stolene i loungen er eksempelvis designet af Eero Saarinen og kommer fra serien Tulipa and Womb.


Mange forskellige sidegrupper med forskelige stole


Loungen der er 407 kvadratmeter stor og har plads til 122 gæster er opdelt i flere forskellige afdelinger med en hovedlounge med sidegrupper, en bar- og restaurantdel, en mindre overetage med udsigt mod lufthavnsområdet, et særskilt rum med hvilestole, samt en relaxafdeling med brusere og måske det hæftigeste, en sauna!

Mad og drikke


Mad og drikke holder et betydeligt højere niveau end den nuværende Finnairlounge på den anden side af væggen. Gratis champagne (Nicholas Feuillate) samt flere forskellige vine af god kvalitet. Desuden findes der øl, et udvalg af spiritus, kaffe, the og et stort udvalg af alkoholfrie drikkevarer.


Baren med vin og god mad


Maden består primært af kolde anretninger med seks forskellige slags af god kvalitet som man selv tager fra buffeten, eksempelvis findes der renkød og skinke. På indvielsesdagen var der dog færdiganrettede tallerkener. Til dessert findes der rigtige desserter samt snacks. Al mad i loungen serveres på Marimekkoporcelæn og alle drikkevarer i Iittala Ultima Thule-glas, samme serie der anvendes ombord i Finnairs business class og oprindeligt designet til Finnair af Tapio Wirkkala i 1968.

Arbejde og afslapning


Der findes gode muligheder for at arbejde i loungen der blandt andet tilbyder gratis trådløst internet og stikkontakter ved de fleste pladser. På overetagen til venstre efter trappen findes der er et særskilt område med hvilestole og hvide gardiner der skaber yderligere privatliv.


Hvilestole

Relaxafdeling med bad og sauna


Loungens måske største attraktion er relaxafdelingen der ligger ligger i en seperat del bagved baren. I landet hvor der findes fem millioner indbyggere og 2 millioner saunaer er det få ting der hænger så meget sammen med Finland som netop en sauna. For nogle år siden var der en rigtig spa i lufthavnen ( for øvrigt præcis samme sted som denne lounge) med blandt andet flere forskellige boblebade og en rigtig granris-sauna. Spaen var meget værdsat blandt besøgerne, problemet var dog at langt de fleste som er i transit i Helsinki kun har cirka en time mellem flyene, sådan er mange forbindelser konstrueret, og så findes der ikke tid til et besøg. Udefrakommende kunne også betale for adgang men prisen var ganske høj. Resultatet blev at spaen lukkede efter nogle år.


Relaxafdelingen


Man kan knapt tale om et spa i Finnair Premium Lounge, snarrere en mindre relaxafdeling. Der findes i alt seks bruse-rum samt omklædningsrum til mænd og kvinder med bad. Disse er placeret omkring en lille lobby med stole og planter. Selve saunaen er ganske lille og dimensioneret til 4-5 besøgere, cirka som en familie sauna. Saunaen er fælles for mænd og kvinder. Direkte udenfor saunaen findes forrum med yderligere brusere og masser af håndklæder. Mange brugere af Finnairs gamle “Via Spa” har savnet faciliteterne, ikke mindst under en længere transfer, men samtidigt var det ikke økonomisk forsvarligt at drive en spa på den måde man gjorde tidligere. Ved at have saunaen som en del af loungen har man nu fundet et godt kompromis.


Saunaen, med saunamodeller i dagens anledning


I dagens anledning var tre modeller inviteteret for at give interesserede fotografer lidt liv og bevægelse i saunaen, senere var der mulighed for at besøgerne selv kunne teste saunaen. BusinessClass var blandt de få der tog imod tilbuddet og blev derfor en af de første til at prøve den nye sauna i Finnairs lounge. Generelt var vi tilfredse med oplevelsen, det var meget afstressende efter hvad der allerede havde været en lang og hård dag. Men som sagtm saunaen er ikke specielt stor.

Hvad synes BusinessClass?


Rigtigt godt arbejde fra Finnairs side. Designet er utroligt lækker, ikke mindst de forskellige projektioner der skaber forskellige indtryk, disse blev demonstreret i løbet af de to timer vi var i loungen og de lykkedes med at skabe forskellige sanseindtryk og følelser som ændredes naturligt. Mad og drikke holdt et rigtigt højt niveau og det var dejligt med gratis champagne. Der var tre røde og tre hvide vine ved baren og disse var også gode. En af de tre rødvine var eksempelvis Châteauneuf-du-Pape, vi får se om de fortsat vil være at finde i loungen eller det var “ekstra”. Det som muligvis manglede var noget varm mad. Saunaen er naturligvis et højdepunkt – hvis man synes om at gå i sauna. Det er ikke mange lounger (eller lufthavne) i verden der tilbyder dette.

Yderligere billeder fra loungen:


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa


Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Læs mere »
 
Toppen