Senaste nytt

Champagnetråden

Har svårt att tro att en prosecco smakar som champagne - helt olika produktionsmetod så smaken bör skilja sig avsevärt åt. Detta är också en tråd bara för champagne här så håll det gärna on topic.
OT - Har druckit flera Prosecco (nej inte från bolaget) som varit fantastiskt bra, minst lika bra som många Champagner. Och det finns säkert Cava som kan mäta sig också. Men Champagne är Champagne - jordmånen, klimatet, kvalitetskontrollen, kunskapen och kärleken tar oftast ut sin rätt helt enkelt.
 
IMG_0813.jpeg

2008 idag
 

MTheC

Medlem
OT - Har druckit flera Prosecco (nej inte från bolaget) som varit fantastiskt bra, minst lika bra som många Champagner. Och det finns säkert Cava som kan mäta sig också. Men Champagne är Champagne - jordmånen, klimatet, kvalitetskontrollen, kunskapen och kärleken tar oftast ut sin rätt helt enkelt.
Jag har också druckit bra Prosecco men jag skulle säga att den som är lite intresserad direkt känner skillnaden mellan Prosecco och champagne (jag brukar känna det direkt på doften) då det inte bara är terroir, klimat etc som skiljer sig utan det stora är produktionsmetoden. Mousserande vin som görs enligt charmatmetoden skiljer sig avsevärt i stil från de som görs med champagnemetoden (eller traditionella metoden), cava, franciacorta etc av hög kvalitet kan vara väldigt svår att skilja från champagne. Så det var inte avsett att säga att all prosecco är dålig men att den däremot skiljer sig till smak och doft från champagne.
 
Jag har också druckit bra Prosecco men jag skulle säga att den som är lite intresserad direkt känner skillnaden mellan Prosecco och champagne (jag brukar känna det direkt på doften) då det inte bara är terroir, klimat etc som skiljer sig utan det stora är produktionsmetoden. Mousserande vin som görs enligt charmatmetoden skiljer sig avsevärt i stil från de som görs med champagnemetoden (eller traditionella metoden), cava, franciacorta etc av hög kvalitet kan vara väldigt svår att skilja från champagne. Så det var inte avsett att säga att all prosecco är dålig men att den däremot skiljer sig till smak och doft från champagne.
OT - Med undantag för vissa Conegliano Valdobbiadene DOCG dårå ;) om vi nu skall nörda ner oss totalt.
 

MTheC

Medlem
OT - Med undantag för vissa Conegliano Valdobbiadene DOCG dårå ;) om vi nu skall nörda ner oss totalt.
Det har du rätt i, hade nästan förträngt det. Har bara testat 2 från producenten Vigna Dogarina och var inte imponerad.

Nu back on topic med kvällens flaska från Pierre Paillard, trevlig och prisvärd (införskaffad i Wien för €26). Om jag, ska erkänna att min tyska är ganska dålig, förstod damen i butiken som sålde den så ska siffran på framsidan ange vilket årgång som huvudsakligen (men inte helt?) är basen så detta bör då främst vara -13.
IMG_1703.jpg
 
Toppen