Undrar på vilka (vetenskapliga) grunder de kommit fram till just 6 cm?
Vad är skillnaden rent skademässigt att få ett 5 cm knivstick mot 6 cm?
Undviker helst att testa själv.
Distansen till inre organ, på en person utan underhudsfett eller betydande muskelmassa. De ligger förvisso aningen grundare (hjärtat min. 5cm in), på vissa, men med 6cm blad ska du vara både rejält pricksäker, stark (bladet måste bottna)... samt hitta en rätt så mager person. Risken att någon sätter den i skalp, rygg, pulsåder eller hals är svårt att förebygga utan totalförbud. Man minskar iaf riskerna något jämfört med nationella knivlagar som ofta godkänner 7-12cm blad (korskruv + kniv, fickkniv, hantverskknivar mm).
Gissar att man gjort en avvägning i att riskerna bör vara försumbara med 6cm blad, och att den lilla risken inte motiverar att förbjuda t.ex. nagelsax (som normalt har utfällt blad för nagelrengöring).
Det blir ju dock lite knasigt i fallet brödkniv. Misstänker att man fortsatt kunnat göra mer skada med en spetsig kniv om 6cm än om de haft ett 20cm blad med rak ände. Få som attackerar någon genom att använda brödkniv som svärd.