Det lyder måske lidt for godt til at være sandt, men dele af byggeriet af højhastighedsjernbanen er begyndt og Sverige får en vigtig rolle i projektet skriver avisen Byggvärlden.

Toget kommer til at gå gennem Kazakhstan, fra hovestaden Astana i nord ned til det Kaspiske Hav i syd ved den russiske grænse, og med en gennemsnitshastighed på 250 km i timen vil toget kunne klare den 6000 kilometer lange strækning mellem Berlin og Peking på 24 timer.

Strækningen gennem Kazakhstan ventes at være færdig allerede i 2017 og forhåbningen er at hele strækningen fra Europa skal være i brug i 2020. Den største udfordring handler ikke om teknikken, jernbanestrækningen er tvært imod relativt enkel at bygge med eksisterende teknik og for nylig var en gruppe svenske jernbaneeksperter fra bl.a. Grontmij og Ramböll i Kazakhstan for at bidrage med yderligere kundskab og erfaring. Den største udfordring handler i stedet om attituden hos lokalbefolkningen som langt fra altid er positive til projektet.

Om hele projektet vil blive bygget i sin helhed og om tidsrammen holder vil tiden vise, men hvis jernbanen bliver bygget vil den med garanti påvirke rejsevanerne mellem Europa og Asien og blive en seriøs konkurrent til flyet.