Lufthavnen Schiphol udenfor Amsterdam gennemfører netop nu store forandringer i terminalstrukturen og særdeleshed i forbindelse med sikkerhedskontrollerne. Rent praktisk indebærer det at man ikke skal behøve at passere sikkerhedskontrollen to gange hvis man kommer fra et land med EUs sikkerhedsniveau, altså samme niveau som på Schiphol. For at klare dette introduceres centrale sikkerhedskontroller for som starter rejsen i Amsterdam (også til destinationer udenfor Schengen) og nye transfersikkerhedskontroller for passagerer som ankommer fra destinationer udenfor EU/Schengen.

Ankommer man fra et land indenfor EU (eller et land med samme sikkerhedsniveau) og har videreforbindelse fra Schiphol ledes man direkte til at af lufthavnens transitområder. Ankommer man fra et land med et lavere sikkerhedsniveau ledes man direkte til en ny etage i terminalbygningen (niveau 2) og videre til en transfersikkerhedskontrol inden man kommer ind i transithallen.

Rejser man med Delta til USA skal man gå til en disk ved starten af D-fingren eller E-fingere for ID- og dokumentkontrol hvorefter man får gateinformation.

Det nye system medfører også at gaterne åbnes hvilket giver mere luft og flere siddepladser ved gaterne.

Den 3. juni 2015 indvies de nye sikkerhedskontroller.

Amsterdam Schiphol new security controls

Nya säkerhetskontroller på Amsterdam Schiphol

Photo: Amsterdam Schiphol

Schiphol har også lavet en video som viser hvordan det fungerer: