“Shaken, not stirred” eller som det blev i den danske oversættelse “rystet, ikke omrørt”. Denne korte sætning er selve kernen i Bonds univers, og den blev til i hovedet og måske endda også noteret på et stykke papir hos Ian Fleming, da han sad i baren på Dukes Hotel i London. Han blev inspireret af stemningen og måske også lidt af de gode martinis i baren. Fleming kunne godt lide at hænge ud i baren på hotellet, i den periode hvor han skrev de første Bondfortællinger, og det søde liv på luksushotel er også noget, som Bond er stor fan af i de efterfølgende bøger. Mange af verdens fineste hoteller har været med i bøgerne – og i de efterfølgende film.

Lad os kigge nærmere på nogle af de hoteller som Bond har frekventeret.

The Peninsula Hong Kong

Hotellet åbnede i 1928, og dette ikoniske hotel blev brugt i “Manden med den gyldne pistol” fra 1974. Når bondpigen Andrea Anders forsvinder væk i en grøn Rolls Royce Phantom, fortæller Mary Goodnight (spillet af svenske Britt Ekland) ham at “alle grønne
Rolls Royce i byen tilhører The Peninsula”. Hotellet har stadig en flåde bestående af fjorten Rolls Royce Phantom, alle i den særlige, grønne lak der hedder “Peninsula Green”. De bruges til at hente og bringe VIP-gæster til og fra lufthavnen, og til sightseeing i topklasse.

The Peninsula Hong Kong and its fleet of 14 "Peninsula green" Rolls Royce Phantoms
The Peninsula Hong Kong og de fjorten Rolls Royce Phantoms

Mange synes, at dette er et af verdens bedste hoteller, og da filmen blev indspillet i Hong Kong, boede store dele af filmholdet og skuespillerne her – og ikke mindst Roger Moore himself.

Taj Lake Palace, Indien

Hotellet har en stor rolle i filmen Octopussy fra 1983. Taj Lake Palace blev brugt som hovedkvarter for den onde Kamal Khan, som handler med antikviteter og våben. Bond (også her spillet af Roger Moore) svømmer over søen, forklædt til krokodille, og kan på den måde liste sig ind i paladset.

The Taj Lake Palace as Octpussy's lair in the 1983 Bond film
The Taj Lake Palace fra Octopussy, 1983

Hotellet er bygget i hvid marmor, det har 83 værelser og ligger på Jag Niwas-øen i søen Pichola. Det palads, som var den oprindelige bygning på øen blev bygget fra 1743 til 1746, men blev lavet om til hotel i løbet af tresserne. En omfattende renovering blev gjord i starten af nullerne.

Stoke Park Country Club, Spa & Hotel, Buckinghamshire

Her er vi tilbage i good old England, og faktisk ikke mere end nogle kilometer fra Pinewood Studios, hvor mange af Bondfilmerne er blevet produceret. Stoke Park har været med i mange film, og ikke mindst i to Bondfilm: Goldfinger fra 1964 og Tomorrow Never Dies fra 1997. I en af de mest berømte omgange golf en hemmelig agent nogensinde har spillet, dyster Bond (spillet af Sean Connery) mod Goldfinger på banen i en lang sekvens.

Stoke Park was where the famous golf match between Bond and Goldfinger was shot
Stoke Park: her dystede Bond og Goldfinger

Hotellet har store grønne arealer og parker, og det har mange film gennem årene benyttet sig af som lokationer: Bridget Jones Dagbog, Wimbledon, Bride & Prejudice, Layer Cake og Guy Ritchie’s RockNRolla er nogle af dem.

The Langham, London

Beliggenheden er ikke langt fra Regent Street i Londons West End, men i Goldeneye fra 1995 (med Pierce Brosnan) blev hotellet brugt som stand-in for Grand Hotel St Petersburg. Dette traditionelle hotel åbnede allerede i 1865, og var i mange år byens største og mest moderne hotel. Mange kongelige har overnattet her, og netop den engelske kongefamilie har et særligt forhold til hotellet. Atmosfæren og stemningen er meget engelsk, og det har renoveringer i 2004 og 2009 ikke lavet om på.

The Langham London doubled for the Grand Hotel St Petersburg in Goldeneye (1995)
The Langham London – men i Goldeneye var det Grand Hotel St Petersburg

Hotellet er ofte at finde på toplister over verdens bedste hoteller, og i The Palm Court har man serveret afternoon tea hver dag siden man åbnede for 151 år siden. I baren er mange dry martinis og gin tonics blevet serveret for byens mere velhævende klientel.

Hotel Atlantic Kempinski, Hamburg

Hotellet blev bygget i 1909, og er den mest eksklusive adresse ved Alster, søen i den den centrale del af Hamburg. Hotellet er med i Tomorrow never dies, hvor Bond (Pierce Brosnan) bliver sendt til Hamburg for at undersøge mediemodulen Elliot Carver. Bond indlogerer sig i en af hotellets hjørnesuiter (The Atlantic Suite) men ender med at flygte ud ad et vindue og op på taget, efter han er blevet angrebet af en snigmorder.

Hotel Atlantic Kempinski features in Tomorrow never dies
Hotel Atlantic Kempinski var med i Tomorrow never dies

Hotellet har 221 værelser og er et af Tysklands bedste og dyreste hoteller. Hvis du vil se nogle virkelig flotte biler, stå ved indgangen en lørdag aften…

Fontainebleau Miami Beach, USA

Miami Beachs klassiske hotel Fontainebleau bruges i mange scener i Goldfinger, Det er her, Goldfinger snyder i spil, og det her, bondpigen Jill Masterson bliver fundet myrdet i et af hotellets værelser.

Fontainebleau Hotel features a number of times in Goldfinger (1964)
Fontainebleau Hotel var med i Goldfinger

Det er stadig et af Miamis mest eksklusive hoteller, og beliggenheden er optimal ned til stranden og havet. Adressen er Collins Avenue, i hjertet af det man populært kalder The Millionaire Mile. Det er et stort hotel: 1504 værelser, 12 restauranter og barer, og så har man en meget stor spaafdeling.

Canary Riverside Plaza Hotel, London

Tidligere hed hotellet Four Seasons London at Canary Warf, men nu hedder man Canary Riverside Plaza Hotel. Det er med i begyndelsen af Skyfall fra 2012, hvor Bond (Daniel Craig) svømmer i hotellets pool med udsigt over Themsen.

The pool where Bond takes a dip in the opening scene of Skyfall
Udsigt fra poolen, hvor Bond svømmer i Skyfall

Hotellet er ikke medlem af en kæde. Det har 142 værelser og suiter, et wellnesområde (med den berømte pool), spa og sjovt nok også tennisbaner. Vi gætter på, det må være nogle af klodens dyreste tennisbaner pr. kvadratmeter.

The Ritz Hotel, London

“James Bond sad på sin seng på Ritz Hotel i London, med røret fra telefonen op mod sit øre. Først var der stille, men så kunne han høre en mands stemme” er en sætning fra bogen “Manden med den gyldne pistol” som kom i 1965.

The Ritz London featured in both the novel and film of The Man With The Golden Gun
The Ritz London var med både i bogen og filmen  “Manden med den gyldne pistol”

“Manden med den gyldne pistol” blev også til en film i 1974. Hotellet har siden det åbnede 1906 været et symbol for high society og overklasseliv, for kongelige og for folk som ikke gider spørge efter prisen på en flaske (eller 100 flasker) Dom Perignon.

Palacio Estoril Golf & Spa Hotel, Portugal

Helt i starten af  “Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” fra 1969 (med George Lazenby som Bond), kører Bond sin Aston Martin op til hotellets indgang. Han går ind i lobbyen, møder hotellets direktør og siger “det lader til, at Palacio opretholder sin høje standard”.

"Everything seems up to the Palácio's usual high standards," Bond says as he enters the hotel in On Her Majesty's Secret Service
Palácio i Estoril var med i “Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste” fra 1969

Ian Fleming boede selv på hotellet, da han blev udstationeret til Lissabon i løbet af 2. verdenskrig. Det ligger lige ved stranden Tamariz, har 161 værelser, en golfbane, pool og sauna.

Das Central Hotel Sölden, Austria

Den flotte skidestination Sölden i Østrig var med i den sidste Bondfilm, Spectre fra 2015. Dele af filmteamet og en del af skuespillerne boede på hotellet i løbet af optagelserne i området, og den nærliggende restaurant Ice Q (som ejes af det samme firma som ejer hotellet) blev lavet om til Klinik Hoffer i filmen.

Das Central Hotel Sölden featured in Spectre
Das Central Hotel Sölden var med i “Spectre”

Hotellet ligger oppe i skiterrænet, og det har 125 værelser. Dette må være en af verdens mere spektakulære hoteloplevelser, og her er to gourmetrestauranter, spa og en stor samling af dyre vine at nyde sammen med udsigten. Værelserne har badeværelser i marmor, og er ellers hyggeligt indrettede i forskellige træsorter.

Hvad med at måske ikke gå i, men bo i James Bonds fodspår? Bestil et ophold, check ind og føl dig som verdens mest berømte hemmelige agent – måske minus de farlige stunts og de hæsblæsende biljagter.