Det er mange, der synes at et glas eller to på 10.000 meters højde er en del af hele oplevelsen at flyve.

Nogle siger, at det er for at dulme flyskrækken, andre synes bare det er hyggeligt og afslappende. Og vi er enige: kombinationen af en gin & tonic, nogle peanuts og en god film i fred og ro er da en god kombination.

Men alle flyselskaber har ikke den samme holdning eller policy: nogle tillader alkohol på særlige ruter, andre overhoved ikke – oftest er baggrunden religiøs eller grundet landets sociale normer.

Hvis du godt kan lide en iskold øl, en gin & tonic eller et glas vin i løbet af rejsen, er der nogle flyselskaber du skal overveje om du vil rejse med. Her er listen – og nogle smuthuller.

Saudi Arabian Airlines

Saudi-Arabien er som vi alle ved et “tørlagt” land. Det er forbudt at producere, importere og ikke mindst forbudt at drikke alkohol i landet. Saudi Arabian Airlines er derfor naturligvis helt uden alkohol i luften, og du må heller ikke medbringe noget med alkohol i ind i kabinen.

Saudi Arabian Airlines

Saudi Arabian Airlines

Mange flyselskaber serverer ikke alkohol på sine ruter til og fra Saudi-Arabien. Hvis man gør, stopper man med at skænke ud så snart man er over landets luftrum.

Kuwait Airways

Lige som Saudi-Arabien er Kuwait alkoholfrit. Så hvis du rejser med Kuwait Airways kan du ikke bestille noget med alkohol i, og du må heller ikke medbringe noget selv.

Egypt Air

EgyptAir

EgyptAir

Egypt Air serverer inte alkohol i kabinen, men du er velkommen at selv medbringe din egen flaske vin, whisky, øl eller hvad du nu vil drikke i løbet af rejsen. Personalet tilbyder gerne både glas, is og en sodavand eller juice hvis du skal bruge noget at mikse f.eks din gin med.

Pakistan International Airlines

Pakistan som land betragtet er næsten helt alkoholfrit. 97% af indbyggerne er muslimer, og for denne gruppe af befolkningen er det forbudt at sælge, importere eller konsumere alkohol. De 3% som er tilbage er enten hinduer eller kristne og de må gerne drikke alkohol – men konsumtionen er begrænset. For rejsende med PIA er det den mere strenge fortolkning der gælder: det nationale flyselskab serverer ikke en dråbe alkohol, og det man ikke gjort i de sidste 40 år.

Pakistan International Airlines

Pakistan International Airlines

I nabolandet Indien er alkohol forbudt på flyrejser indenfor landets grænser, men du må gerne have en flaske med i håndbagagen, det er ikke forbudt om bord. På ruter til lande udenfor Indien er der ingen restriktioner, og store indiske flyselskaber som Air India og Jet Airways serverer alkohol på sine afgange til andre lande. Indien er det land i verden, hvor der konsumeres mest whisky målt i antal liter totalt. Ikke altid single malt, men dog noget der ligner en hæderlig blended whisky.

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines

Royal Brunei Airlines serverer ikke alkohol på nogle af sine afgange men lige som hos Egypt Air er du velkommen at tage din egen flaske med om bord, og lige som hos Egypt Air vil du blive tilbudt is og det du skal bruge til din vodka & juice eller flyversjus.

Men læg venligst mærke til, at alkohol er forbudt at tage med ind i sultanatet Brunei – din flaske vil blive konfiskeret af tolden.

Iran Air

Hos Iran Air er naturligvis ingen alkohol tilladt overhoved, og alkohol må heller ikke være i kabinen.

Jazeera Airways

Jazeera Airways

Jazeera Airways

Jazeera Airways er et low-fare-selskab med base på Kuwait International Airport. Selskabet har eksisteret siden 2004 og er nu landets 2. største flyselskab. Man bruger de samme regler som hos Kuwait Airways – ikke en dråbe alkohol er tilladt nogle steder.

Afriqiyah Airlines

Afriqiyah Airlines er Libyens nationale flyselskab. Også her er der intet at få af drikkevarer med alkohol i.

Vi vil lige nævne, at nogle selskaber arbejder med restriktioner på indenrigsruter og på afgange med forholdsvis kort flyvetid. Malaysia Airlines har netop den policy: med start fra januar sidste år serverer man ikke alkohol på afgange indenfor landets grænser eller på afgange med en tid i luften på under tre timer. Men man serverer alkohol på ruter af længere varighed.

Vi vil gerne benytte lejligheden til at endnu en gang understrege, at alkohol og flyrejser ikke hænger godt sammen: alkohol virker udtørrende på kroppen, og kombinationen af jetlag og lidt for mange gin & tonics er ikke den bedste start på dagen på et nyt kontinent.

Så hvis du vil nyde et glas eller flere i kabinen, husk at få masser af vand. Skål!