Udvalget af vin vil nok aldrig i sig selv være grunden til at man bestiller en flybillet i første klasse eller business.

Men som en del af den eskalerende krig flyselskaberne bedriver overfor hinanden i sine forsøg på at kapre de mest velstillede gæster, er naturligvis også udvalget af vin blevet til en detalje man lægger mere og mere vægt på.

Kvaliteten af den vin man kan få i dag er dramatisk meget bedre end for 10-20 år siden når vi kigger på de kvalitetsklasser hvor også “almindelige” folk kan være med. Topvinene har altid været der for det segment som har kunnet betale for dem, men man kan sige at vinbranchen har udviklet sig lidt som bilindustrien: der sker færre tekniske uheld og man får mere for pengene nede i maskinrummet. Der er ganske enkelt fortalt flere vine som smager mere end hvad de koster – og kvaliteten er meget mere jævn.

Flyselskaberne uddanner sit personale til at vide mere om den vin man serverer, udvalget er i mange tilfælde lige så godt som på en toprestaurant og alle disse faktorer sammen med den generelle kvalitetsforbedring betyder, at du med næsten statsgaranti vil få en god vinoplevelse i luften – i hvert fald så længe du rejser i premiumkategorien.

Lad os kigge på hvad de forskellige selskaber serverer. Oversigten er 100% korrekt, det kan jo ske at en flaske ikke kunne findes på lageret den pågældende dag, og selskaberne tilpasser også ofte sine udvalg efter hvilken rute man flyver. Skål!

Singapore Airlines

Singapore Airlines vinliste er lige så imponerende som den mad man serverer. Man har et panel bestående af tre eksperter som udvælger og tester de forskellige vine men i det miljø, hvor kunden vil nyde vinen – det vil sige i luften på 10.000 meters højde. En af eksperterne er Oz Clarke, som du måske har set på TV sammen med James May fra Top Gear, hvor de to herrer sammen tog rundt til forskellige egne i verden for at snakke om og smage på vin.

Sip Dom Perignon with Singapore Airlines

 

Dom Perignon er en af Singapore Airlines to champagner

Lidt afhængig af hvilken rute man er på kan udvalget af champagne variere en smule, men oftest kan du vælge mellem Dom Perignon og Krug Grande Cuvee. Vinen om bord kommer fra mange lande men der er en speciel flaske du skal holde øje med: se om du kan få fingre i at smage Château Cos d’Estournel 2004! Det er en flaske som handles for mellem 700 og 1000 kroner i øjeblikket. Foruden denne topvin har man også flasker fra Italien, Tyskland, Australien, New Zealand og USA. Portugal findes også repræsenteret i form af nogle hæderlige portvine.

British Airways

British Airways har lige tilføjet en helt særlig vin til sin liste: en mousserende vin fra England ved navn Bolney Wine Estate Blanc de Blancs 2013. BA har allerede tidligere en anden flaske fra producenten i sit kabineudvalg: en vin lavet på Pinot Gris som blev tilføjet for to år siden.

Bolney's Blanc de Blancs 2013

 

Bolney Blanc de Blancs 2013

Hvis du sidder på første klasse vil du blive vartet op med fine champagner som Laurent-Perrier Grand Siècle Champagne og Grand Cru Chablis. Selskabets vinliste er faktisk ikke så stor som man kunne forestille sig, men hvis du kan se, at man i dag serverer Domaine d’Ardhuy Corton Charlemagne 2009 (fra Bordeaux) er det den du skal spørge efter. Hvis du godt kan lide portvin, bestil et glas Warre’s 1992 Colheita – en meget fornem portvin.

Cathay Pacific

Cathay Pacifics gastronomiske niveau er højt, og det er vinudvalget i hvert fald også. Champagnen er oftest en Krug Grand Cuvée. Hold øjnene åbne efter Akarua Pinot Noir Bannockburn Central Otago 2013! Det kommer fra New Zealand, og er en rødvin lavet på Pinot Noir. Farven er næsten som kirsebærsaft, og den passer perfekt til f.eks lam eller kalvekød.

Enjoy a great wine list with Cathay Pacific

 

Godt udvalg af vin Cathay Pacific

Kig også efter Jean-Marc Brocard Chablis Grand Cru 2013. Mange synes, at dette er den perfekte vin at drikke på 10.000 meters højde, da det helt naturligt har lidt mere syre og mange friske nuancer af lime, citron og en del honning. En av de bedste rødvine man serverer hos Cathay er Marchesi de’ Frescobaldi Mormoreto, Toscana IGT 2010. En cuvee af Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og en lille smule Petit Verdot. Smagen er rund og med masser af frugt og bærdufte, og mange synes også de fornemmer lidt mandel og mynte.

Emirates

Emirates investerede 1 milliard på at købe vin i 2015 så det er store penge der bliver omsat i denne del af flybranchen. Når du sidder på første klasse hos Emirates er kvaliteten lige så høj, som hvis du besøgte en Michelinrestaurant – og det gælder også udvalget af vin. Man har et godt udvalg af vine fra både den gamle og den nye del av vinverdenen, og fra både store og små producenter. Udvalget er dog lidt anderledes: kan fokuserer på value for money mere end hvor populær eller kendt producenten er i øjeblikket. To af de flasker man dog ofte har i sortimentet og som du gerne skal prøve, er den tørre hvidvin Y d’Yquem 2012 fra Bordeaux (som der efterhånden ikke er mange flasker tilbage af i verden) og smag gerne også på La Sirena Syrah 2005 – lækker rødvin fra Napa Valley i Californien.

Emirates new on-board bar

 

Emirates nye bar

Nogle siger, at Emirates serverer mere Dom Perignon end vand til sine rejsende på første klasse. Om det er helt sandt ved vi ikke, men vi ved dog at man er i fuld sving med at installere nye barer på sine A380-maskiner, og i disse flotte omgivelser passer da et gals boblevand perfekt!

Air France

Udvalget af vine hos Air France er 100% fransk – og holder naturligvis topklasse. Man skifter ret ofte ud i sit sortiment – anledningen skulle angiveligt være, at man på den måde kan give sine frekvente gæster en lidt ny oplevelse hver gang.

World famous sommelier Paolo Basso

 

Den verdenskendte sommelier Paolo Basso

Paolo Basso er en af verdens mest kendte sommelierer, og det er ham der står bag udvalget af vin til Air Frances førsteklasskabine (La Premiere) og selskabets business class. To vine som har fundet vej til samlingen lige nu er Barsac Château Doisy-Védrines 2008 og en champagne fra det år, George W Bush påbegyndte sin 2. presidentperiode så det er alligevel et stykke tid siden: en formidabel champagne ved navn Taittinger Cuvée Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005.

Etihad

Etihad tilbyder sine gæster på første klasse en fin vinliste med flasker fra Frankrig, Australien, Tyskland og New Zealand. Udvalget bliver bestemt af et team  af vineksperter og man har fokus på at finde spændende vin fra gerne små producenter, så her får du ikke vin fra vingiganter som Gallo, Torres eller Roodeberg.

Etihad's in-flight beverage managers are on hand to assist in wine choice

 

Etihad har specialtrænede sommelierer på første klasse

 

Hvis du har lyst til lidt vejledning, så har Etihad specialtrænede sommelierer på første klasse, som gerne kommer med tips eller måske et diskret “hmm nej så ville jeg nok hellere vælge…”. Du bliver dog nødt til at selv vælge mellem de to fine champagner man serverer: vælger du 2002 Bollinger Champagne eller 2008 Réserve de la Comtesse?

etihad-food-drinks-xlarge (1) Qatar Airways

Selv om Qatar er et flyselskab med udgangspunkt i et næsten helt alkoholfrit samfund, er billedet helt anderledes når vi kigger på, hvad man serverer i kabinen. Man har arbejdet sammen med vineksperten James Cluer, som har sat et fint udvalg sammen for de rejsende på første klasse. Lad os nævne Taittinger Prestige Rose og de to gode hvidvine Petit Clos Sauvignon Blanc fra New Zealand og Errázuriz Don Maximiano Founders Reserve 2009 Cabernet fra Chile. De champagner man serverer er Krug Brut Grand Cuvee Champagne og Lanson Brut 1999.

Qantas

Qantas vill gerne slå et slag for den kvalitet og diversitet vin fra Australien kan have. Dette gælder naturligvis også på første klasse, men man har ikke et fast udvalg men arbejder med nogle få basisvine som altid er der, og udvider med vin som passer til den rute man skal flyve og ikke mindst hvad der kommer at ligge på gæsternes tallerkener. Eksempler på hvad man ofte dog kan få serveret er champagnen Pol Roger Sir Winston Churchill og rødvinen det Wirra Wirra RSW Shiraz 2010. Vasse Felix Sauvignon Blanc Semillon 2015 er en hvidvin du skal prøve hvis man har den – en dejlig vin. Man tilbyder også et udvalg af dessertvin, portvin og en australsk muscatvin. Spændende.

Qantas has a diverse and quality wine list full of wonderful Australian wines

 

Qantas serverer kun gode vine fra Australien