Hvorfor er der nogle som uden at blinke betaler så meget ekstra for at flyve på 1. klasse? Det kan jo sagtens løbe op i fem eller ti gange så meget som en almindelig economybillet. Måske er det lige så meget følelsen af at være lidt ekstra VIP, som det man faktisk til syvende og sidst får – fra servicen, den ekstra benplads, de mere rolige omgivelser og ikke mindst det som serveres! Her vil vi kigge lidt ekstra på en af de mest luksuriøse ting du kan få serveret oppe i luften: champagne og kaviar.

Man tænker nok, at der ikke er så mange forskellige måder at servere denne klassiske snack på – men der er. Som du vil kunne se, er der stor forskel på hvordan man serverer måltidet, hvilken slags champagne man tilbyder og ikke mindst hvilken slags kaviar det handler om.

Russiska kaviar eller kaviar eller ægte kaviar (som ikke altid er fra Rusland, bare vent og se) har været en eftertragtet spise i de seneste 2000 år. Allerede Roms mest velhavende borgere fik det serveret, og også den gang var det et tegn på at have mange penge og at forkæle sig selv og sine gæster – at servere kaviar var et tegn på magt og overflod. Hvad folk den gang måske ikke vidste, er at kaviar er godt at spise for kroppen: her får man nemlig masser af proteiner og det gode fedt vi får fra fisk og skaldyr. I vore dage kan vi desuden kombinere den udsøgte spise med et glas champagne – og det skal man! Champagne er specielt godt at drikke i luften i forhold til f.eks almindelig hvidvin. Champagnens smag bliver fremhævet af de små fine bobler, og kombinationen af det salte fra kaviaren og de mineralske dufte og den lette duft af jord mange champagner har fungerer fantastisk sammen.

Lad os kigge på hvilke flyselskaber som serverer hvad og hvordan de gør det – både med hensyn til kaviaren, de forskellige tilbehør og hvilken champagne man tilbyder. Mange synes, at en lille iskold vodka er en del af anretningen, så det noterer vi også.

Japan Airlines

Foruden et overordnet godt menukort i luften og god service hos JAL er det Crown Jewel-kaviar man serverer. Kaviaren kommer i dette tilfælde fra Tyskland, men det er det sydkoreanske firma UMAC som står for det endelige produkt og indpakningen.

JAL tilbyder lækker champagne: Salon 2004 og Henriot Brut Rosé Millésime 2008. Vodkaen er svensk (selv om varemærket ejes af Pernod-Ricard) og det er naturligvis Absolut vi taler om.

Lufthansa

Lufthansa tilbyder to forskellige slags kaviar i sine kabiner på 1. klasse. Den ene hedder Calvisius og kommer fra en avantgarde-fiskeopdrætter i Po-deltaet i Italien (Venetoregionen) og produktionen sker i et område, hvor man har god adgang til koldt, friskt vand af høj kvalitet. Produktionen er omfattende: 15% af den kaviar som bliver spist på et år på kloden kommer herfra. Den næste kaviar hedder Kaluga Queen og kommer fra Kina. Lufthansas rejsende på 1. klasse er så glade for kaviar, at man beregner, at omtrent 15% af hele verdensproduktionen bliver spist netop her. Lufthansa er det firma som køber mest kaviar i hele verden.

Lufthansa serves Kaluga Queen caviar

Lufthansa serverer blandt andet Kaluga Queen

Foto: Kaluga Queen

Lufthansa skifter ofte mellem hvilke champagnemærker man serverer, men de mest hyppige for øjeblikket er Taittinger, Pommery, Krug og Laurent-Perrier. Vodkaen er oftest Grey Goose eller Beluga.

Singapore Airlines

SA er et flyselskab som ofte gør lidt ekstra ud af hvad man serverer i luften (og i sine lounger). Selskabets tjeneste “book the cook” hvor man selv kan vælge hvad man vil spise i løbet af rejsen, så længe man bestiller et døgn i forvejen er yderst populær.

Hvilken kaviar har man så valgt? Jo også her er det den italienske Calvisius, och den serveres sammen med blinis, creme fraiche, et kogt æg i skiver og forårsløg i små, fine strimler.

Calvisius caviar is served on board Singapore Airlines' First Class

Calvisius-kaviar er hvad du får hos Singapore Airlines

Foto: Calvisius

Lad os notere, at SA er det eneste flyselskab vi kender, som serverer både Dom Perignon 2004 og Krug Grand Cuvee, to af de mest prestigefyldte champagner man kan få fat i lige nu. Vodkaen er fra Belvedere.

Emirates

Selv om Emirates næsten kun serverer kaviar på de ruter som går til Dubai, og ikke på de afgange som er fra Dubai om aftenen, er det her du måske får den mest eksklusive kaviaroplevelse i luften. Man serverer nemlig iransk kaviar fra stører som lever frit og ikke fra et opdræt. Dog tilbyder man også fra tid til anden kinesisk Oscietra-kaviar – och den er heller ikke dårlig. Som tilbehør får du blinis, æg, creme fraiche og fint snittet rødløg eller forårsløg.

An Emirates exclusive - Dom Perignon Vintage 2005

Emirates serverer Dom Perignon Vintage 2005

Foto: Emirates

I glasset kan du nyde en lækker afkølet Dom Pérignon 2005. Vodkaen er Grey Goose eller den russiske Russian Standard, og det gør sig gældende både for hvad du kan få ved dit sæde eller i baren – hvis du er så klog at have valgt at flyve med en af selskabets Airbus A380-maskiner.

Cathay Pacific

Endnu et flyselskab som serverer den italienske Calvisius-kaviar.  Det man har valgt som tilbehør skiller sig lidt fra resten, da du her også får et elegant stykke laks. Laksen er rå dvs perfekt skåret til det som japanerne kalder for sashimi.

Caviar, salmon and trimmings in Cathay's First Class

Kaviar og laks hos Cathay Pacific

Foto: Cathay Pacific

Den champagne man tilbyder er Krug Grand Cuvée Brut, og vodkaen kommer fra Belvedere.

Qatar Airways

Qatar serverer en af de dyreste og mest eksklusive kaviarsorter der er: Oscietra från Gourmet House. Måden man serverer den på er også perfekt. Du får ikke en almindelig ske af metal men en ske af perlemor. Perlemor er neutral i smagen – metal kan forstyrre smagsoplevelsen, siger de kyndige på området.

Gourmet House Oscietra Caviar

Gourmet House Oscietra Kaviar

Foto: Gourmet House

Qatar serverer oftest Krug Grand Cuvée Brut om bord, og hvorfor ikke nyde den i den hyggelige champagnebar man har installeret på den øverste etage i sine A380? Grey Goose er den vodka man har i øjeblikket.

Air France

Det som Air France tilbyder er faktisk ikke ægte kaviar. På dåsen står at det amerikanske produkt kommer fra en fisk som på engelsk hedder paddlefish og på dansk spadestør. Det er en fisk fra familien af størfiske men ægte kaviar – nej.

Til gengæld kompenserer man ved at tilbyde champagne i verdensklasse:Taittinger Cuvée Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005 og Veuve Clicquot La Grande Dame 2004.

Asiana Airlines

Endnu et flyselskab som serverer Calvisius-kaviar fra Italien. Champagnen er Pol Roger Sir Winston Churchill 2000 og Charles Heidsieck Blanc des Millenaires – dejlige champagner begge to. Vodkaen produceres i den sydsvenske by Åhus – dvs Absolut.